Vad är modellflyg?

Modellflyg är KUL
För somliga av oss är modellflyget en passion och för andra är det en trevlig förströelse. Vi gör det för att det är roligt!

Modellflyg är en UTMANING
Det ser så enkelt ut. Det är det också – när man kan det! Alla är vi gröna i början, men oavsett om du är nybörjare eller en erfaren R/C-pilot så finns där alltid nya utmaningar att ta sig an när man bemästrat den senaste. Det går inte att ta miste på glädjen hos den som just lärt sig något nytt – nybörjaren som äntligen lärt sig hålla höjden med träningsflygplanet eller den busiga modellflygare som ”klipper gräset” med uppochnedvänd helikopter! Tålamod är förresten något som kommer väl till pass, det går ju inte alltid precis som man tänkt sig…

Modellflyg är SOCIALT
Gammal som ung, tjej eller kille – här finns plats för alla. Visst går det alldeles utmärkt att modellflyga ensam, för sig själv. Men det är mer stimulerande att få dela sitt intresse med andra – kamrater, familjemedlemmar, klubbmedlemmar. Vi umgås ju kring något som är både kul, utvecklande och engagerande.

Modellflyg är FLYG
Somliga modeller är flera meter stora avancerade träkonstruktioner, kärleksfullt ihoplimmade under hundratals timmar, med motorstyrka om flera hästkrafter. Andra är av enkel skumplastkonstruktion och väger några hundra gram med en liten elmotor som driver propellern.

De senare kan man flyga inomhus. Det finns motorflygplan, segelflygplan och helikoptrar. Alla har de det gemensamt att de är riktiga flygetyg, även om de är små. De lyder aerodynamikens lagar, precis som stora flygfarkoster gör. Skillnaden är att vi inte sitter i dem när vi flyger, vi styr ju på avstånd med hjälp av våra radiokontroller. Därför kallas det ibland för R/C-flyg, ”remote controlled”. Men principen är densamma: Framdrivning med hjälp av propeller, jetmotor, rotordisk eller uppvindar. Styrning sker med hjälp av roderytor, bladvinklar eller assymetrisk drivkraft.

Modellflyg är TEKNIK
Om du är intresserad av både teknik och flyg är detta en kombination som verkligen kommer till sin rätt inom radiostyrt modellflyg. Mekanik, elektronik och aerodynamik är ju det som får grejorna att fungera. Men om du inte är så teknikintresserad går det bra ändå. Det finns enkla lösningar och det går alltid att få råd och hjälp från andra mer erfarna modellflygare, i synnerhet om du är med i en klubb.

Modellflyg är AVKOPPLING
När man har sin modell i luften glömmer man vardagen för en stund. Man flyger, och är helt upptagen av det. Däremellan pratar man med varandra, tar en fika. Kanske njuter man av naturen – många modellflygfält är natursköna, och det gäller helt klart vårt fält på Färingsö / Skå.